зоокът

Начало | зоокът | 7 особености на хъскитата, които трябва да знаете преди да ги поискате за домашен любимец

7 особености на хъскитата, които трябва да знаете преди да ги поискате за домашен любимец

Аз детето | 2019-09-12

7 особености на хъскитата, които трябва да знаете преди да ги поискате за домашен любимец

Преди няколко години кучетата от порода хъски станаха наистина много популярни и желани домашни любимци. Това е така не само заради редица игрални и анимационни филми, които ги показват като мили и добри животинчета, но и заради тяхната необикновена красота. Бяла или сива пухкава козинка, невероятно красиви сини очи и вярването, че хъскитата са доста издръжливи кучета ни карат да искаме точно такова. Но дали тази порода е подходяща за вас? Ето ви 7 особености, които всяко хъски притежава и които трябва да имате предвид преди да си вземете точно такъв четириног приятел.

Хъскитата искат много дълги разходки

Това са много активни кучета, така че по-голямата част от деня са в движение. Когато избирате тази порода, имайте предвид, че кучето ще се нуждае от редовни интензивни разходки – колкото по-често, толкова по-добре. И между другото, не забравяйте, че хъски са кучета, създадени да теглят шейни, така че те обичат да тичат. Може да се наложи и вие да заобичате тичането ако си имате такъв домашен любимец.

Мозъкът на хъскитата също има нужда от раздвижване

Хъскито се нуждае не само от физическо натоварване, но и от умствена подготовка. Така че собственикът често ще трябва да ходи с кучето до различни места, да изследва нови маршрути, да играе и да го обучава на команди и трикове. С редовни игри на открито, вашият домашен любимец ще се държи като най-милото и послушно животно на света.

Тези кучета не ловуват и не са пазачи

Ако се нуждаете от куче за защита, ще трябва да изберете друга порода. Използването на хъски за защита е практически безполезно, тъй като те нямат агресия към хората и защитният инстинкт е сведен до минимум. Нещо повече, опитите за отблокиране на тази агресия могат да доведат до нарушаване на психиката на кучето и, като се има предвид неговият размер, могат да бъдат опасни за другите. Що се отнася до ловния инстинкт, хъскито е силно, но те ловуват изключително за себе си и не носят плячка.

Хъскитата са много умни, но и упорити

Хъски може да бъде доста непослушно, не защото не ви разбира, а защото е доста независимо. Кучето, най-вероятно, ще разбере перфектно какво искате от него всеки път, но ще го изпълни само ако иска. В същото време тези кучета се нуждаят от твърд и силен водач до себе си, който със своето постоянство може да постигне послушание и да ги води отлично. Следователно, ако бързо губите търпение и се по-мили и добрички за вас ще бъде доста по-трудно да опитомите тези темпераментни животни.

Кучетата от тази порода са доста обидчиви

Физическото наказание не е най-добрият начин за отглеждане на кучета от тази порода. Тези кучета са много емоционални и не понасят злоупотреби, могат да бъдат обидени и да седят дълго време в ъгъла. Отглеждайки хъскита, по-добре е да ги хвалите по-често и да насърчавате доброто им поведение. Домашният любимец ще помни това и ще се старае да бъде добро момче (или момиче).

Хъскитата обичат да „просят“ храна от всеки

Хъскитата са много добри в симулирането и „просенето“ на вкусна храна. Те използват всички свои артистични способности (които са много), за да грабнат нещо вкусно. От всеки по всяко време, дори и да са яли преди малко.

Хъскитата не лаят

Ако искате куче, което да лае, когато някой непознат дойде у дома или пък когато се радва, че е навън, забравете за тази порода. И се подгответе, защото това съвсем не означава, че ще имате едно тихо кученце на което не трябва да шъткате постоянно. Положението ще е много по-шумно, защото тези кучета вият, често и силно като вълци.



Коментари
1 коментар

Кристин Топалова, 9г г.,

Публикувано на 15.11.2022

❤️❤️❤️❤️❤️❤️❤️❤️❤️❤️❤️❤️❤️❤️❤️

Коментирай
Име*
Фамилия
Възраст
Град