забавна наука

Начало | забавна наука | Амебите – по-малки и по-интересни отколкото подозирате

Амебите – по-малки и по-интересни отколкото подозирате

Аз детето | 2020-03-24

Амебите – по-малки и по-интересни отколкото подозирате

Не е ли разнообразието на живота на Земята невероятно? Например, помислете за всички различни начини, по които организмите се движат. Хората вървят на два крака, докато много други бозайници използват четири. Птиците скачат на два крака или летят във въздуха. Паяците използват осем крака, насекомите използват шест, а змиите не използват нито един. Някои живи същества дори използват онова, което експертите наричат „фалшиви крака“. Организмите, които се движат с помощта на фалшиви крака (или псевдоподи), се наричат амеби. Според експерти фалшивите крака са най-примитивната форма на движение. Как работят? Когато една амеба иска да се движи, образува цитоплазмено разширение. След това разширението ѝ помага като се захваща за повърхността, докато амебата издърпва тялото си напред.

Хората, които изучават амебите, ще ви кажат, че са много интересни малки същества. Те са едноклетъчни организми, така че повечето са много малки. Те също са еукариоти. Това означава, че те съхраняват ДНК в ядро. Експертите твърдят, че клетките на амебата много приличат на някои човешки клетки. Обаче, само защото са едноклетъчни, не означава, че всички са мънички. Всъщност амебите варират по размер. Повечето са толкова малки, че могат да се видят само под микроскоп. Други са много по-големи. Колко ли? Ами цели 10 сантиметра. Сега обаче не си мислете, че както си седите на бюрото можете да видите толкова голяма амеба. Засега тези големи същества са открити само на едно място, най-дълбокото място на Земята – Марианската падина!

Чудите ли се защо амебите могат да варират с такива размери? Експертите твърдят, че много от тях имат общо с това, с което се хранят. Повечето амеби ядат бактерии, водорасли или гъбички. Какво яде някоя амеба, зависи от това къде живее. Повечето амеби живеят във вода. Те са често срещани в океаните, реките и езерата. Може да се изненадате, като научите, че фалшивите крака играят важна роля и в храненето. В крайна сметка амебите нямат уста. Вместо това, когато амебата намери храна, тя удължава фалшивите си крака. Лъжливите крака се увиват около храната и използват ензими, за да я усвоят. След това всеки отпадък се дифундира обратно през клетъчната стена.

Искате ли да изучавате амебите един ден? Може би дори ще пътувате до Марианската падина, за да видите някои от най-големите амеби живи! Те са само едно напомняне за всички интересни форми на живот, които поддържа нашата планета. Какво ли друго може да има там?



Коментари
0 коментара
Коментирай
Име*
Фамилия
Възраст
Град