забавна наука

Начало | забавна наука | Да се качим на увеселителното влакче и да разберем как точно работи!

Да се качим на увеселителното влакче и да разберем как точно работи!

Аз детето | 2019-08-23

Да се качим на увеселителното влакче и да разберем как точно работи!

Готови ли сте за едно шеметно и бързо спускане, пълно с лупинги, висене с главата надолу, докато научавате нещо интересно. Абсурд! Какво ще запомни някой каквото и да било така! Ще запомни разбира се ако двете неща са свързани. Какво искаме да кажем ли? Вие не искате ли да разберете как точно увеселителните влакчета работят и правят всички тези невероятни и екстремни неща... Искате? Хайде тогава! Само се дръжте по-здраво! Първо обаче да ви попитаме някога поглеждали ли сте внимателно и най-вече отдолу влакчета в лунапарковете? Забелязали ли сте, че нямат двигател? И как тогава се движат с такава висока скорост? Нека да разгледаме научните принципи и сили зад този удивителен въпрос.

Тъй като влакчетата не разполагат с двигатели, те трябва да бъдат изтеглени с моторна верига до високите точки от релсите, за да се спуснат много бързо след това. Докато влакчето се издига все по-високо и по-високо във въздуха, потенциалната му енергия продължава да расте, докато достигне максималната си такава енергия на най-високата точка от релсите. Потенциалната енергия, както подсказва и името ѝ, представлява количеството енергия с която влакчето ще може да се движи, когато започне да се спуска.

Спускането обаче също не е толкова обикновено, както се досещате. Знаете ли защо влакчето изведнъж започва да пътува бързо надолу и да използва потенциалната си енергия. Топката, която хвърлите нагоре се връща към вас поради същата причина или по-точно сила! Сещате ли се коя е тя? Разбира се, че е гравитацията! Тя поема контрола над спускащото се надолу влакче, а събраната потенциална енергия ѝ помага като го кара да се движи все по-силно и по-стремглаво. И докато влакчето се спуска надолу то натрупва и достатъчно кинетична енергия, която ще го задвижва през останалата част от веселото пътуване. Точно затова на влакчетата не им трябва двигател. Науката им помага да се движат!

Досещате ли се вече как спира влакчето след като бързото возене приключи? Отново благодарение на физични сили. Този път те се наричат триене и въздушно съпротивление. Докато влакчето се движи колелата му се трият в релсите и това постепенно го забавя. Същото прави и въздушното съпротивление. Знаете ли, че същите тези сили правят и друго... Те карат возенето да е така вълнуващо или ужасяващо, защото освен на влакчето през цялото време действат и на тялото ви. Например, когато минавате през лупинг, ускорението и гравитацията ви тласкат в различни посоки. Тези сили не само ви държат на мястото ви, но те също са отговорни за възбуждащите чувства, които някои хора наричат „адреналин“. Някои хора също обичат безтегловното усещане, което получават за кратко в горната част на лупинга. Това усещане, което получавате, е предизвикано от две сили, които се противопоставят една на друга: гравитацията ви дърпа към земята в същото време, когато инерцията ви дърпа към върха на релсите.

След като научихте всичко това остава да ви кажем, че ако искате да се возите на най-бързото влакче в света, ще трябва да хванете полет до „Ferrari World“ в Абу Даби, който е част от Обединените арабски емирства. Там можете да карате „Формула Роса“, атракция, която достига невероятна максимална скорост от 293 километра в час. Возенето е толкова силно и физическите сили така действат във влакчето, че пътниците трябва да носят очила и специални кърпи на устата и носа си, за да предпазят лицето си.



Коментари
0 коментара
Коментирай
Име*
Фамилия
Възраст
Град