новини детски

Начало | новини детски | „Детски шедьоври от велики писатели“ разкрива нови светове пред хлапетата

„Детски шедьоври от велики писатели“ разкрива нови светове пред хлапетата

Аз детето | 2021-03-31

„Детски шедьоври от велики писатели“ разкрива нови светове пред хлапетата

Най-новата книга от забележителната поредица „Детски шедьоври от велики писатели“ е „Юнакът и драконът“. До този момент от поредицата са излезли 25 детски книжки от световноизвестни автори, които не свързваме с детската литература. Редакторът Гергана Димитрова даде любопитни подробности относно издирването на произведенията.

„Най-важно за децата е да им се развие въображението и да им се разкрият много други светове. Виждам много странна тенденция – родителите купуват полезни книги за децата си – как да си измият зъбите, как да се обличат... Забравят, че преди всичко литературата е за удоволствие и те лишават децата си от това удоволствие“, каза Димитрова. По думите ѝ много малка част от големите автори от поредицата пишат целенасочено за деца. Имат странични причини, за да го направят. А при някои автори е по-лесно за децата да възприемат текста, докато при други това се оказва по-трудно.

„Нашата амбиция е освен да запознаем децата много рано с големи имена в литературата, също да успеем да съберем библиотека, която да обхваща от най-малката до най-голямата възраст през детството. Всяка от книгите има конкретен български художник, който я илюстрира“, посочи още Димитрова пред Bulgaria ON AIR.

Оказва се, че повечето книги не са известни дори в държавите на съответните писатели. За първи път тези книги са групирани на едно място, а редакторът ги издирва основно в интернет. Всеки от писателите разказва истории за своите деца, внуци или децата на свои приятели.

Гледайте целия разговор във видеото.



Коментари
0 коментара
Коментирай
Име*
Фамилия
Възраст
Град