важните неща

Начало | важните неща | Днес е денят на водата – нека я ценим!

Днес е денят на водата – нека я ценим!

Аз детето | 2023-03-22

Днес е денят на водата – нека я ценим!

Сетивата ни напомнят, че природата е навсякъде около нас. Чрез тях усещаме прелестта ѝ – виждаме разцъфналите дървета, усещаме студените води на поточето, долавяме уханието на пролетните цветя, чуваме песните на птиците или шумоленето на вятъра. Докосвайки се и вдъхновявайки се от природата всеки човек трябва да се грижи за света около него.

22 март е обявен за световен ден на водата. Тя е един от най-важните елементи на природата, без който не бихме могли да живеем. 75% от човешкия организъм е съставен от вода, а на Земята тя заема три четвърти. Неслучайно много народи по света са отдали специално място на водата във своите религиозни церемонии и ритуали. Тя е символ на раждането, има сили да пречиства и съживява. Служи като посредник между хората и боговете. Денят се отбелязва на 22 март всяка година от 1993 г. насам под егидата на Организацията на обединените нации (ООН) и акцентира върху важността на достъпа до питейна вода. Световният ден насочва вниманието към 2,2 млрд. души на планетата, които живеят без или със затруднен достъп до питейна вода. Фокусът е поставен върху предприемане на действия за справяне с водната криза в световен мащаб. Кампанията цели да се покаже как правилното ползване на водата ще спомогне в борбата с климатичните промени – за намаляване на наводненията, сушата, недостига на вода и замърсяването. 

У нас Рила планина е един от най-големите водни източници, поради което е наречена „Водната планина”. На нейната територия се намират над 140 ледникови езера, от които водят началото си три от най-пълноводните реки на Балканите – Искър, Марица и Места, както и много от притоците на р. Струма.

Тази година темата на световния ден е, че водата е ценна. Стойността на водата е много повече от нейната цена – водата има огромна и важна роля за нашите домакинства, култура, здравеопазване, образование, икономика и природната среда като цяло. Ако пренебрегнем някои от тези аспекти, рискуваме да не управляваме правилно този незаменим природен ресурс. С добра координация и сътрудничество между отговорните институции, както и с активното участие на заинтересованите групи и на широката общественост с разбиране на истинската, многоизмерна стойност на този ресурс, можем да защитим водата в полза на всички.

Тазгодишното издание на кампанията насърчава хората в световен мащаб да се включат в обществен диалог в социалните мрежи с #Water2Me и да допринесат – със своите истории, мисли и преживявания – към разбирането за стойността на водата. Целта е да постигнем  по-цялостно разбиране за това, как се оценява водата от хората в различен контекст, за да можем да опазваме по-добре този ценен за всички ресурс.

Наш дълг е да опазваме и разумно да използваме водните ресурси. Не трябва да изхвърляме отпадъци в реката, езерото или морето. Трябва да пестим водата в домакинството, като не отвъртаме докрай кранчето на водата без причина. 

Вие също можете да се включите в темата с опазването на този ценен ресурс като следвате тези няколко стъпки за пестене на вода у дома:

 

  • Използвайте пералнята и миялната за съдове само когато са достигнали максималния си капацитет. Взимайте си по-кратки душове, когато не миете косата например.
  • Заменете старото тоалетно казанче с ново двустепенно; подменете старите си душове с нови, по-икономични.
  • Изхвърляйте ненужните хартиени отпадъци в коша, а не в тоалетната. Така ще намалите броя на пусканията на тоалетното казанче, което е най-големият консуматор на вода в дома.
  • Не оставяйте водата да тече когато си миете зъбите или насапунисвате съдовете.
  • Събирайте дъждовна вода и я използвайте за градината или за измиване на колата.
  • Проверете за течове. Малка капка, която се процежда, може да доведе до загуба на 20 л. вода на ден. Разхлаждайте напитките си в хладилника, а не под течаща вода.
  • Размразявайте храната в хладилника или на стайна температура за няколко часа, а не под течаща вода.

Watercolor vector created by freepik - www.freepik.com



Коментари
0 коментара
Коментирай
Име*
Фамилия
Възраст
Град