покани

Начало | покани | Домашен уют и коледно тъкане е темата на декемврийската работилница за деца в Регионалния исторически музей в Кюстендил

Домашен уют и коледно тъкане е темата на декемврийската работилница за деца в Регионалния исторически музей в Кюстендил

Аз детето | 2019-12-05

Домашен уют и коледно тъкане е темата на декемврийската работилница за деца в Регионалния исторически музей в Кюстендил

Темата на декемврийската работилница за деца на Регионалния исторически музей в Кюстендил е вдъхновена от коледните празници и домашния уют, за който допринасят и меките тъкани, присъстващи на различни места в дома. Затова тя е посветена на един от най-старите занаяти – тъкачеството, съобщи Мирослава Таскова от музея, цитирана от БТА. Тя посочи, че откритите находки като глинени тежести за стан и прешлени за вретено свидетелстват за появата на занаята от времето на VI-V хилядолетие преди Христа.

„Такива находки са открити и на територията на Кюстендил и региона, и могат да бъдат видени в археологическата експозиция на музея“, посочи Таскова. Като съществен дял от българската народна култура, домашното тъкачество се практикува предимно през зимата, когато приключва работата на полето и настъпва времето на седенките. Тясно свързано с него е преденето, в резултат на което се получават нишките за тъкане. Необходимите уреди за това са хурка и вретено или чекрък. От каменно-медната епоха, V-то хилядолетие преди Христа, в България са известни три съда или фрагменти с дръжка от вътрешната страна на дъното, два от които от района на Кюстендил – Слатино и Дяково, община Дупница. От с. Слатино е и прешлен за вретено, датиран в същия период, който е интересен с врязаните си знаци, изобразяващи съзвездията Лебед и Голяма мечка, разказаха още от музея.

Декемврийската работилница за деца на Регионалния исторически музей в Кюстендил ще се състои на 12, 13 и 14 декември.



Коментари
0 коментара
Коментирай
Име*
Фамилия
Възраст
Град