България

Начало | България | Дворецът и Ботаническата градина в Балчик: вълшебно късче от природата

Дворецът и Ботаническата градина в Балчик: вълшебно късче от природата

Аз детето | 2018-05-15

Дворецът и Ботаническата градина в Балчик: вълшебно късче от природата

Ако искате място където да се насладите на интересни сгради и дори на истински замък, в който е живяла истинска кралица и ако мама обича цветята, то можете да ѝ предложите да си направите една лятна разходка до Балчик. Всеки знае къде се намира Балчик – това е град в Североизточна България, намира се близо до Варна. Сигурно и всеки е чувал за двореца и ботаническата градина, но надали всеки наистина се е убедил колко хубаво е там. Да, не е като някой увеселителен парк, но е спокойно и красиво. Всеки, който се е осмелил да посети това място е останал изключително доволен и запленен завинаги от красотата му. Освен това е много подходящо за любителите на природата, там можете да видите наистина красиви и уникални растения, но нека ви разкажем повече.

Днешната ботаническа градина съществува от 1955 г. Част от общата ѝ площ (194 декара) е защитена от закона. Ботаническата градина е включена в 100-те национални туристически обекта. Мястото е чудесно както за любители, така и за експерти в областта на растенията. Голямото биоразнообразие и естествените екосистеми трябва да се видят от всеки. Архитектурно-парковият комплекс „Двореца“ също се намира в „двора“ на ботаническата градина. В началото на XX век той е бил използван от Мария Александрина Виктория де Единбург (румънска кралица) като резиденция. Днес могат да се видят красивите градински тераси, зелените арки, стръмните стълби, множеството водни канали, големия водопад и още много. Ботаническата градина е специализирана в развитието на колекции от тропични и субтропични екзотики, както и други уникални растения. Известна е с колекцията си от едрозамерни кактуси и сукуленти, експонирани на открито през топлите месеци на площ от около 1 дка. През 2012 г. отвори врати Постоянна експозиция кактуси и сукуленти, и така любителите на тези бодливи екзоти могат да се насладят на цветовете и красотата им целогодишно. Атракция е и градината със зимоустойчиви кактуси.

Дворецът в Балчик е единственото подобно място в света, където мирно съжителстват две от най-разпространените религии на земята. Заслугата за това има румънската кралица, която изповядвала екзотичната бахайска религия. През 1924 г. Южна Добруджа все още се намирала под румънско владение. По това време 47-годишната Мария решила да изгради своя лятна резиденция на морския бряг край Балчик. Градежите продължили 11 години, но през 1937 г. дворецът „Тихото гнездо“ вече се издигал на брега. На 28 юни 1913 година, Румъния напада България и армията ѝ превзема българските територии до Балчик и Тутракан. Според Ньойския мирен договор, страната ни губи част от територията си. След това много румънски аристократи закупуват земи около Балчик и той се превръща в културно средище. В града е прекаран ток. През 1940 г. България възвръща своите земи, заедно с построения дворцов комплекс. Най-важната природна даденост на Двореца е изобилната и кристалночиста вода на изворите „Бял кладенец“ и „Чатал чешма“. Тя е протичала през малка долина и е задвижвала воденичните колела на мелниците в местността. В архитектурата на двореца се преплитат старобългарски, готически, ориенталски, мавритански елементи. Комплексът включва още спомагателните постройки и редица вили.

Пътят към двореца се спуска между два реда каменни стени и спира пред главния вход с караулното помещение на часовоите. В двора е изграден параклисът „Стела Марис“. Други популярни забележителности са „Божествената градина“, градина „Английски двор“, „Градината с кръстовидното водно огледало“, „Гетсиманската градина“, „Мостикът на двореца и гаражите за яхти“, юзината и „Мостът на въздишките“, „Алеята на виното“,„Алеята на вековете“, „Висящите тераси“, гробът на кралица Мария и други.

В ботаническата градина пък има над 3000 вида растения от цял свят. Там се намират около 370 етикетирани растения, храсти и дървета. През топлите месеци в годината се прави експозиция на открито от сукуленти (някои от тях цъфтят през 100 години) и кактуси, които са над 600 вида. Целогодишно те могат да се наблюдават в закрито помещение. Има и зимоустойчиви кактуси, които привличат вниманието на посетителите. Сред дърветата присъстват много редки видове като бонбонено дърво, каучуково дърво, древно гинко, книжно дърво, лирово дърво, метасеквоя (това дърво е смятано за изчезнал вид, докато не било открито живо от академик Николай Стоянов при експедиция в Китай).

Цветята в градината са оформени много красиво. Сред тях могат да се видят както летни, така и защитени видове, папрати, лиани, вечнозелени храсти и др. В градината има красиви водни лилии и магнолии. Входът е аранжиран по великолепен начин с едногодишни растения. В розариума могат да се видят различни видове хибридни рози с очарователен аромат. Ботаническата градина е красива през всички сезони на годината.

Снимки: ubg-bg.com

Вижте още:
Екоселище „Омая“ – приказката на град Гоце Делчев
Вековните дървета в България



Коментари
0 коментара
Коментирай
Име*
Фамилия
Възраст
Град