зоокът

Начало | зоокът | Как мислите, дали кравите могат да плуват?

Как мислите, дали кравите могат да плуват?

Аз детето | 2020-01-22

Как мислите, дали кравите могат да плуват?

Можете ли да плувате по гръб? А в стил бътърфлай? Или просто можете да размахвате ръце и крака във водата като куче? И това също не е толкова лошо. А може и да не ви харесва да плувате изобщо. Някои хора са като делфини във водата, а други не влизат в басейн или море ако не могат да стъпят на дъното. И колкото и странно да ви звучи, същото е и в животинския свят. Рибите са страхотни плувци, разбира се. Но и много други животни са! Патици, гъски, костенурки и видри също се справят страхотно във водата. В тази група можем да споменем и крокодили, полярни мечки и дори крави. Точно така, кравите са отлични плувци! Не ни вярвате? Просто попитайте всеки, който се грижи за този вид добитък. Ще ви каже, че много крави плуват също толкова добре – ако не и по-добре – от много хора, които познавате.

В някои случаи кравите плуват всеки ден, за да стигнат до храната, която им трябва. Например на стадата говеда в Ирландия им се налага да преплуват големи езера, за да пасат. Има и още по-изключителни доказателства: през 2019 г. три крави станаха много известни, когато прекосиха близо 8 километра в Атлантическия океан. Когато ураганът Дориан удари остров Кедър през септември 2019 г., той захвърля кравите във внезапен потоп. По-късно те са намерени щастливо пасящи в Северна Каролина. Властите твърдят, че кравите трябва да са преплували разстоянието между двата острова по време на бурята – нямало е друг начин да стигнат от едното място до другото!

Кравите не са единствените изненадващи плувци в животинското царство. Бихте ли повярвали, че котките, овцете и прасетата също са добри плувци? Вярно е! Въпреки неприязънта си към водата, котките могат да плуват, когато е необходимо. А свинете... Е, неслучайно на Бахамските острови има място наречено „Прасешкия плаж“... Дори някои много големи бозайници са добри плувци. Един пример са слоновете. Някои експерти дори смятат, че хоботът на слона се е развил като естествен шнорхел. Те са били наблюдавани да плуват близо 50 километра на един път!

Други бозайници по-скоро биха останали на суха земя. Така например повечето експерти не вярват, че жирафите могат да плуват, въпреки че няма много доказателства за това. И най-близките роднини на човечеството – шимпанзетата, също няма да спечелят олимпийско злато в басейн скоро. Накрая остава да ви кажем, че от четирите си стомаха до участието си в производството на млечни продукти до способностите им за плуване кравите са очарователни животни. Какви други невероятни таланти може да крият? Отделете няколко минути, за да направите някои собствени изследвания. Никога не знаете какво можете да намерите!



Коментари
0 коментара
Коментирай
Име*
Фамилия
Възраст
Град