забавна наука

Начало | забавна наука | Колибрито вижда такива цветове, каквито не можем и да си представим

Колибрито вижда такива цветове, каквито не можем и да си представим

Аз детето | 2020-06-16

Колибрито вижда такива цветове, каквито не можем и да си представим

Мъжкото колибри, особено когато лети на едно място събирайки нектар е наистина невероятна гледка. Освен с малките си размери, изключително бързото размахване на крила, то може да ни омагьоса и с преливащите се едни в други цветове на оперението си. Но се оказва, че ние хората най-вероятно пропускаме пълната красота, която природата е създала. Защо ли? Оказва се, че колибрито вижда такива цветове, каквито нашият мозък просто не може да възприеме по никакъв начин. В действителност учените отдавна знаят, че птиците имат по-добро цветово зрение от хората. Подобно на повечето примати, хората са трихроматични – тоест очите ни имат три типа цветно-чувствителни рецептори – за синьо, зелено и червено. Но птиците имат четири цветни конуса, което означава, че са тетрахроматични.

Благодарение на тези три цветно-чувствителни рецептора ние можем да видим цветовете на дъгата – червено, оранжево, жълто, зелено, синьо, индиго и виолетово – така наречените спектрални нюанси. Можем да видим и един чист неспектрален (който не е в цветната дъга) цвят, лилав, защото той стимулира нашите червени и сини рецептори едновременно. От друга страна, четирите вида клетки на птиците теоретично им позволяват да различават по-широка гама от цветове, включително ултравиолетовия спектър, който включва цветове като UV-зелен и UV-червен.

Това се знае от проведените от Мери Стодард, еволюционен биолог от университета в Принстън, и колегите ѝ серия полеви експерименти. Преди няколко дни те отново са направили подобни опити, но този път с диви колибри близо до биологичната лаборатория „Роки Маунтън“ в Колорадо. Забележителните резултати разкриха, че птиците биха могли да различават хранилки със спектрален цвят от хранилки в неспектрални цветове. „Да ги видя как правят това пред очите ми е едно от най-вълнуващите неща, на които някога съм бил свидетел“, казва Стодард пред научното списание „Proceedings of National Academy of Sciences.“

Изследването е „голяма стъпка напред“, предлагаща най-задълбочен поглед до момента върху това как птиците различават цвета, казва Тревър Прайс, еволюционен биолог в Чикагския университет, който не е участвал в изследването. „Ние всъщност едва започваме да надраскваме повърхността в разбирането си за цветово зрение при животните“, казва той.

За изследването, Стодард и нейният екип създали няколко тръбни хранилки за птици, оборудвани с LED устройства в близост до лабораторията. Те програмират LED устройствата, за да оцветят хранилките в два различни цвята, в зависимост от това какво има в хранилката. В едната имало нектар, а в другата обикновена вода. „Важно е да се правят тестовете в дивата природа“, казва Стодард, „за да можем наистина да разберем сетивния опит на тези птици по света“. Колибри, които ядат нектар от цветя, бързо се научили да свързват единия цвят с нектар, а другия цвят – с обикновена вода. През три полеви сезона от 2016 до 2018 г. учените са провели 19 експеримента и са наблюдавали около 6000 птици. Проследявайки посещенията на птиците в хранилките, учените доказали, че само след 3 посещения птиците научават цветовете, които всъщност самите учени не виждат с невъоръжено око.

„Дори когато цветовете ни изглеждаха еднакви – например, когато птиците трябваше да избират от хранилка, оцветена с UV-зелен цвят и от тази, която беше просто зелена, те виждаха разликата“, казва Стодард.

Цветното зрение помага на животните да избират храната и приятелите си и да избягват хищници. Пчелите, например, могат да виждат ултравиолетови шарки в жълти цветя, което ги насочва към нектара. Когато обаче ние погледнем това цвете виждаме само жълто. За да определят защо колибрите виждат такова разнообразие от цветове, учените анализирали съществуващи данни за различни цветове на оперението и цветовете на растенията. Те открили, че колибри могат да видят 30 процента от оперението на птиците и 35 процента от цветовете на растението в неспектрални нюанси – цветове, които „хората дори не могат да си представят“, казва Стодард. Тази способност вероятно помага на малките птици да намерят разнообразие от растения и техния нектар.

Стодард и нейният екип смятат, че резултатите от това изследване се отнасят за всички птици с тетрахроматично зрение, които са активни през деня, както и за няколко риби, влечуги и безгръбначни. И това допълнително ниво на зрението може също да е черта на динозаврите, за които се смята, че са имали цветни пера на някои места.

От друга страна повечето бозайници са се развили като нощни същества, на които не е необходимо да виждат богатите цветни оттенъци на света на дневна светлина, така че повечето – като вашето домашно куче и котка – са дихроматични и имат цветно-чувствителни клетки само за син и зелен цвят. Ние пък сме развили и трета клетка (за червено), вероятно защото ранните примати е трябвало да разпознават кога са узрявали плодовете по дърветата.

Снимки: pixabay.com, източник на информация www.nationalgeographic.com

Прочетете и още интересни факти за цветовете:
Вкусът на цветовете!
Защо при изгрев и залез небето се оцветява в различни цветове?



Коментари
0 коментара
Коментирай
Име*
Фамилия
Възраст
Град