любопитно

Начало | любопитно | Кой да знае? Тези факти звучат невероятно, но са истина!

Кой да знае? Тези факти звучат невероятно, но са истина!

Аз детето | 2019-07-31

Кой да знае? Тези факти звучат невероятно, но са истина!

Докато растем, и особено докато ходим на училище, смятаме, че вече знаем всичко за света. Хилядите прочетени думи по физика, химия и история ни карат да се чувстваме така, сякаш познаваме всеки химичен елемент и знаем всичко, дори и за най-малките кътчета от света даже и без да сме ги посещавали. От време на време се случва да научим някой и друг нов факт, който напълно да ни учуди и да ни докаже, че светът ни крие много тайни с които да ни изненада. Така например знаете ли, че хората са единствените живи същества, които имат брадички? А че гроздето се запалва, когато го сложиш в микровълнова? Има толкова много неща, които могат да ви накарат да си помислите „Хммм, кой да знае?“ и сега ние споделяме най-интересните с вас!

Гроздето се пали, когато се пусне в микровълнова

Вече знаете да не слагате метални прибори в микровълновата, но какво да кажем за гроздето? През 2011 г. физик от Университета в Сидни направи вайръл видео, след като постави грозде в микровълновата и засне огненото последствие от това. Но колкото и да е странно, учените не можаха да обяснят явлението доскоро. Изследване от март 2019 г., публикувано в „Proceedings of the National Academy of Sciences“, съобщава, че плодовата огнена топка се появява в резултат на освободените електрони и йони, които се струпват и образуват плазма, когато гроздето се нагрее.

Слънцето представлява 99% от общата маса на цялата Слънчева система

Няма да ви се струва, че планетата ни е толкова огромна, след като научите, че Слънцето съставлява около 99% от цялата обща маса на Слънчевата система. Останалият един процент е разделен между планетите и техните спътници, както и кометите и астероидите. Нещо повече, ще отнеме един милион копия от нашата родна планета, за да запълни пространството вътре в слънцето, според Корнелския университет.

Можете почти точно да определите температурата навън по броя на звуците, които издават щурците

Ако не сте сигурни колко е горещо навън, слушайте щурците. Музикалните създания настройват звуковете си в зависимост от температурата, което означава, че ако преброите колко пъти ще „изцвърчи“ за 15 секунди и след това добавите 20, ще получите число, което е приблизителната температура навън.

Хората са единствените живи същества, които имат брадички

Въпреки многото разлики между хората и другите същества, има и много прилики. Много други животни имат коса (козина), сърце, очи и мощен мозък точно като нашия. Но едно нещо, което не споделяме, са нашите брадички.

Около 2 000 гръмотевични бури се случват точно в момента

Броят на гръмотевичните бури, на които сте свидетели, обикновено зависи от това къде на планетата живеете. Например, ние преживяваме приблизително 4 000 гръмотевични бури всяка година. Въпреки това като цяло на Земята има 16 милиона гръмотевични бури годишно. Това се разделя до около 2000 гръмотевични бури по всяко време, във всяка секунда според НАСА.

Луната се отдалечава от планетата ни

Общоизвестно е, че Луната обикаля Земята, но не всички са наясно с факта, че разстоянието между Луната и Земята се увеличава. Тъй като сравнително малкото пространствено тяло продължава своето небесно въртене, то се отдалечава с 1 см. от нашата планета всяка година, според BBC.

Големите котки мяукат само на хората

Големите котки, тези над 8 месеца, мяукат само на хората. Ако трябва да общуват с други котки те използват съвсем други начини. Това е така, защото малките котенца общуват чрез мяукане само с майките си.

В света има над 500 вида банани

Може да си помислите, че всички банани са почти еднакви – жълти, дълги, леко извити и сладки – но се оказва, че има повече от 500 различни вида банани. В света съществуват видове банани с имена Baby (Nino), Orinoco, Blue Java), Manzano и дори червени банани.

Смехът при гъделичкане всъщност е защитна реакция

Има причина, поради която е почти невъзможно да не се смеете, когато някой ви гъделичка – и няма нищо общо с това, че ситуацията е изключително смешна. Вместо това вероятно тялото ви използва естествен защитен механизъм. Учени от университета в Тюбинген в Германия откриха, че когато някой ни гъделичка се задейства частта от мозъка, която предвижда болка. Тъй като мозъкът ни смята, че сме в затруднение, можем да нанесем удар върху този, който ни гъделичка, или може да се смеем, което е знак за подчинение.



Коментари
0 коментара
Коментирай
Име*
Фамилия
Възраст
Град