забавна наука

Начало | забавна наука | Металите са навсякъде около нас и са по-полезни отколкото подозирате!

Металите са навсякъде около нас и са по-полезни отколкото подозирате!

Аз детето | 2020-01-16

Металите са навсякъде около нас и са по-полезни отколкото подозирате!

Компютри. Смартфони. Бижута. Небостъргачи. Автомобили. Огледайте се! Навсякъде около вас, почти всички обекти, които виждате и ползвате не биха могли да съществуват без метала. Можете ли да си представите живота без тази силна и блестяща субстанция? Дори и човешкото тяло се нуждае от метал. То използва кобалт, за да образува червени кръвни клетки. Цинкът пък помага на имунната система, а високите нива на живак и мед причиняват големи проблеми. Дори и костите ви се нуждаят от един вид метал, наречен калций. Така че да – металите са много важни и ни помагат да сме здрави, а също така помагат и на нещата, които правим да са здрави и да съществуват. Това вече е ясно, но ясно ли ви е откъде изобщо идват този или онзи вид метал! Отговорът не е чак толкова лесен, но пък е доста интересен.

Някои метали се намират в земната кора. Кобалт, желязо и никел са често срещани в природата. Това се отнася и за златото, цинкът, калий, мед и много други. Най-често тези метали, открити в природата, са част от скали и минерали. По-рядко се случва да се намерят огромни находища в чистата им форма. Когато един метал е част от скала или минерал той се нарича руда и преди да бъде използван, трябва да се извади от нея. Този процес се нарича топене. Той включва загряване на рудата до точката на топене на метала. След като се разтопи, металът може да се филтрира, за да се отстранят другите материали от него. Това че е отделен обаче, не означава, че може вече да се използва, обикновено такива видове са много крехки, затова се смесват с други вещества. Резултатът от това наричаме метална сплав. Знаете ли за някакви метални сплави? Една от най-разпространените метални сплави е стоманата. Тя се получава чрез комбиниране на желязо и въглерод. Неръждаемата стомана е сплав, често използвана за направата на прибори за хранене. Това е смес от желязо, въглерод, хром и молибден. Последното е сребристобял, много твърд метал. Той е с шеста по-големина температура на топене и само волфрамът и танталът от по-често срещаните метали имат по-високи температури на топене от него.

Виждали ли сте някога бижу от розово злато? Това е сплав, изработена от злато и мед. Какво ще кажете за чугунен тиган? Чугунът е друга сплав. Това е смес от желязо и въглерод. Друга често срещана сплав е бронзът, направен от мед и калай. Какви предмети използвате всеки ден, които могат да съдържат метали? Какво ще кажете за металните сплави? Превозното средство, което използвате, за да отидете на училище вероятно е направено от стомана. Столовете в класната ви стая могат да съдържат желязо, алуминий или неръждаема стомана. Ако използвате някоя цифрова технология, тя вероятно съдържа злато, сребро, мед или платина. След като започнете да забелязвате целия метал около вас, е трудно да спрете!



Коментари
0 коментара
Коментирай
Име*
Фамилия
Възраст
Град