новини детски

Начало | новини детски | МОН с нов план за септември – частично присъствие в клас – има и още два сценария за новата учебна година

МОН с нов план за септември – частично присъствие в клас – има и още два сценария за новата учебна година

Аз детето | 2020-07-09

МОН с нов план за септември – частично присъствие в клас – има и още два сценария за новата учебна година

След увеличения брой заразени у нас от Министерството на образованието и науката излизат с три сценария за начало на новата учебна година. Един от тях е тя да започне частично присъствено, а учениците да се редуват на смени според випуска си. Другите два са нормално започване на новата година или отново изцяло онлайн обучение. Кой от тях ще бъде избран, решението ще е ясно дни преди 15 септември в зависимост от епидемичната обстановка в страната. Това заяви заместник-министърът на образованието Таня Михайлова пред Mediapool.bg

Новите промени в Закона за предучилищното и училищно образование дават възможност учебната година да започне по различен начин от традиционния, който познаваме. Безспорно най-добрият вариант е учебната година да започне нормално. Всички училища да отворят врати на 15 септември с всички ученици и учители, каза Таня Михайлова. Това искат голяма част от родителите, децата и учителите. Най-лошият сценарии е заради повишената заболеваемост началото на учебната година да стартира така, както приключи миналата, изцяло онлайн. Кой обаче ще бъде избран все още не е ясно! Разглеждат се кои са критичните точки в едно училище, къде се наблюдава струпване на децата, каква е епидемиологичната обстановка в населеното място и т. н., казва Таня Михайлова. В зависимост от тези фактори се обсъждат различни варианти. В области, където няма завишен брой заразени училищата да отворят врати. Друга хипотеза е в едно населено място да отворят едни училища, а други да останат затворени. Обсъжда се още и редуване на часове с дистанционно обучение по определени предмети и присъствено по други. Друг вариант е учениците да се редуват на смени според випуска си.

Най-притеснени, че учебната година ще започне онлайн, са родителите на тези деца, които никога досега не са били ученици – бъдещите първокласници. Не по-малко притеснени са и родителите на бъдещите седмокласници, чиито деца ще държат матури по математика и български език за прием в средните училища. Според директори такова смесено обучение ще бъде трудно за организация, но не и невъзможно. „Това може да се случи в малка група от по 10 деца. Само че оттам нататък дистанцията между децата е точно като в детската градина в момента. Може би в рамките на няколко часа биха могли да се случват нещата, но не и целия ден“, казва Нина Чанева – директор на 23 СУ „Фредерик Жолио-Кюри“. След три месеца опит във виртуалните класни стаи, директорите твърдят, че са готови да продължат по този начин и след 15-ти септември.

„Процесът е организиран и учителите също имат нагласата и готовността, включително се правят обучения онлайн и тук в училище, за да могат да се подпомагат колегите, които по-трудно се справят“, посочва Нина Чанева. И учители, и ученици обаче се надяват наесен да могат отново да се видят очи в очи, а не през екрана на телефона.



Коментари
0 коментара
Коментирай
Име*
Фамилия
Възраст
Град