зоокът

Начало | зоокът | Нови обитатели: за пръв път антилопи дик-дик в Софийския зоопарк

Нови обитатели: за пръв път антилопи дик-дик в Софийския зоопарк

Аз детето | 2019-10-29

Нови обитатели: за пръв път антилопи дик-дик в Софийския зоопарк

В колекцията на Софийския зоопарк вече може да видите нов, екзотичен вид. Това са африканските антилопи дик-дик, едни от най-дребните и деликатни тревопасни на света. Те са две мъжки, които зоопаркът получи по линия на Европейската програма за застрашени видове на Европейската асоциация на зоопарковете и аквариумите. Животните са съвсем млади – единият дик-дик (роден в края на 2018 г.) идва от зоопарк в Братислава, а другият (роден в началото на 2018 г.) е от зоопарка Вроцлав. Животните са настанени в сектор „Тревопасни животни“ в подходящо заграждение и все още се адаптират.

Дик-дик са род дребни антилопи, обитаващи райони, обрасли с шубраци в Източна и Южна Африка. Височината на животинките е едва 30 –40 см, а теглото им 3 –6 кг и продължителност на живота около 10 години. Наречени са така поради предупредителните звуци, които издават женските. Като допълнение на този звук мъжките издават свистящ писклив звук, като така алармират за наличието на хищник. Първите европейци описват дик-дик през 18-век. Това са Жорж-Луи Леклерк дьо Бюфон и Джеймс Брус. Първоначално антилопите са описани като един вид, наречен Antilope saltiana. През 1837 година Уилям Огилби отделя антилопата в отделен род, наречен Madoqua.

Още по-интересното е, че с цел да избегнат прегряване на тялото дик-дик имат удължена муцунка, която благодарение на доброто кръвоснабдяване и движението на въздуха в тази част на тялото спомагат за охлаждането на кръвта. Така дик-дик успяват да преодолеят високите температури на саваната. Антилопите дик-дик са тревопасни животни. Диетата им се състои основно от листа, издънки, плодове и ягодоплодни. Трева не консумират или това се случва доста рядко. Храната им осигурява достатъчно вода, поради което не им е нужно да пият. Подобно на останалите преживни копитни животни храносмилането се извършва с помощта на микроорганизми в търбуха. Тясната муцунка позволява на представителите да достигат до акациевите листа, без да бъдат убодени.



Коментари
0 коментара
Коментирай
Име*
Фамилия
Възраст
Град