новини детски

Начало | новини детски | Преразглеждат учебните програми по математика заради слаби резултати

Преразглеждат учебните програми по математика заради слаби резултати

Аз детето | 2019-10-04

Преразглеждат учебните програми по математика заради слаби резултати

През следващите месеци ще бъдат прегледани отново учебните програми по математика, съобщи просветният министър Красимир Вълчев във Варна. Причината са лошите резултати от външните оценявания на седмокласниците и матурите в 12-и клас. „Тази наука е базова, а точно по нея има най-голям проблем с резултатите от изпитите на учениците“, заяви министърът, предаде БТА. Поради тази причина е сформиран екип, който да прегледа учебните програми и да предложи варианти как да се избегне „препускането“ по материала.

Вълчев отчете, че спънките са основно с надграждането на знанията на децата след 4 клас. Предстои и изграждането на електронна платформа със свободен достъп, в която учители ще представят учебния материал по атрактивен за учениците начин. Това ще се случи по проект „Образование на бъдещето“ по оперативната програма „Наука и образование за интелигентен растеж“, който скоро ще бъде одобрен.

„Учителите, които разработват уроци и клипове, ще получават заплащане за труда си.“, посочи Вълчев. Предстоят обучения и на преподаватели как да правят такива образователни ресурси. По същия проект ще бъдат финансирани и дейности по интереси в областта на дигиталната креативност, кодиране и моделиране, допълни министърът. След като учениците от трети и четвърти клас вече изучават предмета „компютърно моделиране“, по проекта ще има такива занимания и за първолаците. Вълчев допълни, че във всички областни градове министерството насърчава математическите гимназии да откриват паралелки в областта на информационните технологии, тъй като няма риск да се предозира с броя на този тип специалисти. Осигурено е финансиране за изграждане на свободна мрежа във всички училища със защитни стени, така че да се ползва за уроци, а не просто за сърфиране в интернет.

Образователният министър допълни, че през настоящата учебна година 1 700 от всички 2 400 училища в страната са заявили желание да въведат електронни дневници. „В общия случай те искат и преходен период от една година, през която да имат и книжен вариант на дневниците.“, добави той. Така едни училища могат да бъдат с бележници и електронен дневник първия срок, а втория да премахнат хартията.



Коментари
0 коментара
Коментирай
Име*
Фамилия
Възраст
Град