приказки от деца

Начало | приказки от деца | Приказката на Доброта

Приказката на Доброта

Симона Георгиева | 2019-12-20

Приказката на Доброта

Много, много отдавна живеело едно красиво и щастливо момиченце на име Дея. Тя имала големи, сини очи и руси гъсти коси. Всички много я обичали, защото тя непрекъснато помагала на хората. Дея живяла щастливо до деня, в който майка ѝ се поминала и баща и се оженил повторно. Мащехата била зла и жестока жена. Тя се отнасяла много зле към заварената си дъщеря. Момичето потънало в мъка и тъга, които замъглили блясъка в очите на нежното момиче. То търсело утеха сред красотата на природата и често ходело на разходка в гората, където се вслушвало в красивите птичи песни.

Един ден, както се разхождала, от короната на едно дърво изскочило прелестно птиче. Дея била възхитена от красотата му. Тя напълнила шепата си със зърна и нахранила птицата.

Изведнъж момиченцето чуло глас:

– Благодаря ти, прекрасна Дея. Ти имаш добро сърце. Кажи, как да ти се отблагодаря?

– Единственото ми желание е да мога отново да видя своята майка и да си поговоря с нея, защото тя много ми липсва. – отвърнало момичето.

Птицата разперила крила и излетяла към небето. Тя хванала с клюна си едно бяло облаче. То се разтворило и от него се появила майката на Дея. Момиченцето много се зарадвало, като чуло гласа на своята майчица.

– Не тъжи, мое прекрасно дете! – казала с пресипнал глас майката на момичето.
– Аз винаги ще бъда до теб! Ти имаш добро сърце и трябва да помагаш на бедните, самотни и страдащи хора.

От този ден нататък усмивката по лицето на момичето се върнала. То започнало да обикаля по света. Срещала много хора с различни болки в душата си. Някои се нуждаели от храна, други нямали дом, трети страдали за свои близки. Дея се опитвала по всякакъв начин да им помогне и да върне надеждата и усмивката по лицата им. Мълвата за това прекрасно момиче се разпространила много бързо и хората я нарекли Доброта. А нейният призив бил:

„Мили хора, правете добро! Направете го, без да очаквате нищо в замяна. Подайте ръка на падналия, простете на сгрешилия, утешете разплакания. Само така ще повярвате в доброто.“

Участва в конкурса „Моите любими книжни герои в една история“



Коментари
0 коментара
Коментирай
Име*
Фамилия
Възраст
Град