България

Начало | България | Прочутата битка при Върбишкия проход с интересни факти които не знаем – в поредицата „Средновековна слава“

Прочутата битка при Върбишкия проход с интересни факти които не знаем – в поредицата „Средновековна слава“

Аз детето | 2019-12-21

Прочутата битка при Върбишкия проход с интересни факти които не знаем – в поредицата „Средновековна слава“

Битката при Върбишкия проход, при която Крум залага хитър план и сразява Никифор I, е едно от най-големите поражения в цялата история на Византия. Това е и една от най-значимите победи във военната история на българския народ, която заслужено ѝ отрежда място в новата документална поредица „Средновековна слава“ на ЗАД „Армеец“ и „Българска история“. Сражението е във фокуса на четвъртия епизод от „Средновековна слава“. Филмът прави визуална ретроспекция, като се връща още до началото на IX век – размирен и несигурен период за Югоизточна Европа.

Византия е постоянно подложена на натиск от страна на Абасѝдския халифат, а възходът на Фрáнкската империя води до пренареждане на политическата карта по средното течение на р. Дунав. В тази обстановка, България и Византия временно прекратяват своята конфронтация. Но не задълго. След като наследява Кардам през 803 г., Крум обръща поглед на северозапад и възползвайки се от разгрома на аварите от силите на Карл Велики, изпраща войски по поречието на реките Дунав и Тѝса и завладява днешните Източна Унгария и Трансилвания. След като затвърждава завоеванията си на север, Крум решава да продължи политиката на своя предшественик за експанзия към Македония, където още от края на VII век живее компактно българско население, доведено там от Кубер.

Българските войски често се спускат по поречието на река Струма, а през 809 г. е превзета и ключовата крепост Сердика, с което пътят към Македония е окончателно отворен. В тази ситуация византийският император Никифор I Геник решава да приключи военните действия с арабите и да организира мащабна експедиция, с която да се справи с българската заплаха.

През месец май, 811 г., византийците започнали да съсредоточават силите си в Тракия, като за предстоящата кампания, Никифор мобилизирал войски от балканските теми, както и допълнителни контингенти от малоазийските теми и столичната тагма. Това била най-голямата армия, повеждана от византийците срещу България. Според историческите извори Никифор мобилизира повече от 60 000 души, но някои съвременни изследователи смятат, че не повече от 30 000 поемат на поход към България. В началото на юли, ромеите достигнали Маркели, където били пресрещнати от пратеници на Крум, който предложил да се подпише мир между България и империята. Но Никифор отхвърлил предложението.

Крум изпраща срещу тях своята елитна редовна армия – 12 000 души. Те са разбити от многочислената ромейска войска и са принудени да се изтеглят към Балкана. Втора армия, от набързо организирано опълчение също била разгромена и войските на Никифор нахлули в столицата Плиска. Никифор, разказва ни Теофан Изповедник, „заповядал да се избият безсловестните животни, децата-кърмачета и хора от всякаква възраст, а мъртвите тела на едноплеменниците си оставил непогребани, като се грижел само за събиране на плячката“. В тази ситуация Крум отправя ново предложение за мир, като междувременно прегрупира войските си и повикал аварски наемници, за да попълни оределите си редици.

Българският владетел правилно преценил, че и това предложение ще бъде отхвърлено и издигнал поредица от укрепления, с които преградил проходите в източна Стара Планина. Научавайки че пътят му за отстъпление и линиите му за комуникация с Тракия са отрязани, Никифор побързал да изтегли войските си от Плиска и се насочил обратно към Балкана с цел да си пробие път и да се завърне в Тракия. В нощта на 25-ти срещу 26-юли, византийците навлезли във Върбишкия проход.

Цялата развръзка на сражението, в което Никифор I е сразен, гледайте във видеото.

Документалната поредица „Средновековна слава“ е третият образователен проект на ЗАД „Армеец“ и сдружение „Българска история“. Неговата мисия е да помогне за популяризирането на родната история и да послужи като полезен инструмент за учителите, които искат да оцветят часовете си по история. „Средновековна слава“ разказва за десет от най-славните битки в средновековната история на България. Всеки епизод може да гледате премиерно по Bulgaria ON AIR – всяка неделя, от 16:30 часа, в предаването „Операция История“ с Росен Петров.



Коментари
0 коментара
Коментирай
Име*
Фамилия
Възраст
Град