забавна наука

Начало | забавна наука | Ще ви стане студено и ще се изумите от тези невероятни факти за айсбергите

Ще ви стане студено и ще се изумите от тези невероятни факти за айсбергите

Аз детето | 2023-01-11

Ще ви стане студено и ще се изумите от тези невероятни факти за айсбергите

Какво знаете за айсбергите? По всяка вероятност, че са огромни купчини лед, които по някаква причина са важни за равновесието на нашата планета. Може би сте чували, че един от тях е отговорен за потъването на „Титаник“. Сигурно и в много филми сте виждали, че понякога върху парчета от тях се возят бели мечки... Но дали наистина е така! Ще разберете лесно, просто трябва да прочетете нашите „студени“ и интересни факти за айсбергите. Само не забравяйте да си вземете чаша чай или да се облечете по-добре преди това! ;-)

Ледена планина под водата

Думата „айсберг“ идва от немски и означава „ледена планина“! Айсбергите се образуват в резултат на отчупването на голямо парче лед от ледниците в Арктика и Антарктида. Тъй като плътността на леда е 920 кг/м³, а плътността на морската вода е около 1025 кг/м³, около 90% от обема на айсберга се намира под водата.

Пътуват много

Интересното е, че тези гиганти от лед се движат на огромни разстояния въпреки размерите си. Например айсбергите от Арктика плуват почти до Бермудските острови, разположени на разстояние от 4 000 км от мястото им на формиране. А пък антарктическите айсберги могат да се видят в района на бразилския град Рио де Жанейро. И това е на повече от 5000 км от Антарктика!

По-големи отколкото си представяте

Някои айсберги са огромни. Например, през 2000 г. великан с повече от 10 000 квадратни километра се откъсна от ледника Рос в Антарктида. Големите ледени блокове, плаващи в океана, представляват опасност за навигацията. Всеки знае трагичната съдба на английския пътнически кораб „Титаник“, който се сблъскал с огромен айсберг на 14 април 1912 г. Малко след тази трагедия е създаден „Международен леден патрул“, който следи движението на айсберги и предупреждава корабите за възможна опасност. Интересното е, че от началото на създаването му в Северния Атлантически океан след сблъсък с айсберги, нито един човек не е починал.

Около 100 000 айсберга...

... са постоянно плаващи в крайбрежните води на Антарктида. При това по съдържание на прясна вода те надминават всички реки и езера на планетата взети заедно, така твърдят учените. Поради тази причина се разработват проекти за използване на тази вода за напояване на сухи земи. За тази цел се планира преместването на айсбергите на дълги разстояния с помощта на специални влекачи. Има и други оригинални начини да се използва вода от айсберги. Една канадска компания произвежда питейна вода от разтопени парчета айсберги, които са взети край бреговете на Нюфаундленд. Производителите са убедени, че това е най-чистата вода в света, защото средната възраст на ледения айсберг е 12 000 години.

Снимки: pixabay.com



Коментари
1 коментар

Ванеса , 11 г.,

Публикувано на 16.01.2024

Тази информация е много интересна и любопитна! Писаха ми 6 по география!

Коментирай
Име*
Фамилия
Възраст
Град