забавна наука

Начало | забавна наука | Чудили ли сте се какво точно става със захарта, когато се разтвори?

Чудили ли сте се какво точно става със захарта, когато се разтвори?

Аз детето | 2020-04-16

Чудили ли сте се какво точно става със захарта, когато се разтвори?

Една лъжичка в чая, две в кафето, цяла чаша в кекса, 4 чаши в крема... Захарта е незаменим помощник в кухнята и прави любимите ни десерти и сладки напитки такива каквито са! Но... какво друго знаете за нея? Знаете ли как се произвежда или пък какво точно става с нея, когато се разтвори? Нека разберем!

Представете си, че току-що сте изсипали една чаена лъжичка захар в чаша вода. Голяма част от кристалите ще се разтворят почти веднага във водата. Вероятно ще използвате лъжицата, за да разбъркате останалата част, докато и те не „изчезнат“. След това няма да има видими следи от захар. Сякаш захарта просто е изчезнала, но когато отпиете от водата тя ще е сладка... Значи захарта още е там, но просто не я виждаме. Защо ли? Това е така, защото захарните молекули са се разделили, но още са си в чашата или по-точно във водата. Всъщност няма да се изненадате ако ви кажем, че всичко това е проста химия и малко физика.

В този пример захарта е разтворено вещество. Това е, което химиците наричат вещество, което се разтваря в друго. Водата е разтворител – течността, която разгражда разтвореното вещество. И захарта, и водата са направени от полярни молекули. Това означава, че всяка молекула има положително и отрицателно заредени части. Чували ли сте някога, че противоположностите се привличат? Вярно е! Обратните заряди в полярните молекули действат като магнити. Областите с положителен заряд се свързват с тези с отрицателен заряд. След това водата раздробява молекулите на захарта. Когато разтворителят и разтворимото се съберат, те правят разтвор. В този пример разтворът е захарна вода. Можете ли да се сетите за други примери? Ако мислите за лимонада, сладък чай или подсладено кафе, вие сте прави.

Когато някое вещество се разтваря напълно в течност, химиците казват, че то има висока разтворимост. Захарта има висока разтворимост във вода. Много други неща също са много разтворими като сол, повечето киселини и някои витамини. Има и начини за увеличаване на разтворимостта на веществото. Един пример е да разбърквате напитка, след като добавите захар. Друг метод е загряване на течността. И захарта, и солта се разтварят по-добре в топла вода, отколкото в студена вода.

Добавяли ли сте твърде много захар в някоя напитка? Ако е така, може би сте забелязали кристалчета захар на дъното на чашата, които си остават там колкото и да бъркате. Това е така, защото течността не може да разтвори повече захар. Това се нарича насищане и може да се случи с всеки разтвор, който съдържа големи количества разтворимо вещество.



Коментари
0 коментара
Коментирай
Име*
Фамилия
Възраст
Град