любопитно

Начало | любопитно | Тофу – по-интересно отколкото изглежда и по-вкусно отколкото звучи

Тофу – по-интересно отколкото изглежда и по-вкусно отколкото звучи

Аз детето | 2021-03-24

Тофу – по-интересно отколкото изглежда и по-вкусно отколкото звучи

Какво обичате да си похапвате най-много от всичко на света? Със сигурност има много храни, които ви изкушават, но има само една, която не бихте отказали никога при никакви обстоятелства. Печено пиле, пилешки хапки, пица, шоколадов сладолед, баница със сирене, супа топчета... Със сигурност има такава храна! Има такава, която обаче доста деца поглеждат с погнуса – нарича се тофу. Няма как да не сте я чували! Но всъщност знаете ли, че самото тофу е доста по-интересно, отколкото предполагате. Какво имаме предвид – прочетете сами!

Историците смятат, че тофу е изобретено преди около 2000 години в Китай. С течение на времето популярността на тофу нараства и се разпространява в други райони на Азия, като Япония и Корея. Тъй като тофу е с високо съдържание на протеини, с ниско съдържание на калории и мазнини, то често се използва като заместител на месото, поради което е особено популярно сред вегетарианците и веганите. Но в Азия това е популярна съставка, която е част от голямо разнообразие от ястия. И така, какво точно е тофу? Тъй като много хора свързват тофу с вегетарианци и вегани, те често мислят, че това е зеленчук, но не е така. Тофу, известно също като соево сирене, се произвежда от соя.

За да се направи тофу соята се изсушава и след това се смила с вода, за да се превърне в мляко. След това млякото се изсушава с коагуланти, като ензими, соли или киселини. Накрая, течността, известна като суроватка, се изцежда и соевото сирене се пресова на малки блокове. Процесът е подобен на начина, по който сиренето се прави от изсушаване и втвърдяване на млякото. Само по себе си, тофуто няма почти никакъв вкус. Феновете на тофу обаче ще ви кажат, че едно от големите му качества е, че прилича на гъба за миене (не по вкус разбира се), то взима вкуса на другите храни, с които се приготвя. Тофу също се счита за много здравословна храна, която е пълна с хранителни вещества. То съдържа голямо разнообразие от важни витамини, минерали и микроелементи, включително манган, калций, селен, фосфор, мед, магнезий, желязо и цинк.

В китайската кухня соевото сирене обикновено се добавя в супи или ястия в уок тиган, заедно с разнообразни зеленчуци, месо, риба. Едно от най-популярните ястия е „ма по доуфу“ от провинция Съчуан. Това е доста люта гозба с чили, съчуански пипер, свинско или телешко мляно месо и, разбира се, тофу. Тъй като сиренето лесно се начупва, нарязаните парчета много внимателно се разбъркват с останалите продукти, така че да поемат ароматите и вкусовете им. По същата причина в много от ястията тофуто или се прибавя към края на готвенето, или преди това се изпържва на маслена баня, докато придобие златиста коричка, така че да запази целостта си при интензивното разбъркване в уока.

Със соево сирене се правят и десерти, за които се предпочита снежнобялото и с текстура на крем карамел „копринено“ тофу. Обикновено то се залива с плодови сосове, но може и да се разбие, за да стане плънка на различни пайове и дори на чийзкейк.

Снимки: pexels.com

Прочетете още интересни неща свързани с храните:
Защо храната се разваля?
Защо здравословната храна е важна за нас?
Храна ли е или не? Вижте колко различен може да е светът под микроскоп!
Най-абсурдно скъпите храни в света



Коментари
0 коментара
Коментирай
Име*
Фамилия
Възраст
Град