забавна наука

Начало | забавна наука | Толкова искаме да пеем, а не можем! Но защо?

Толкова искаме да пеем, а не можем! Но защо?

Аз детето | 2020-06-02

Толкова искаме да пеем, а не можем! Но защо?

Няма да повярвате на какъв разговор присъствахме ей сега! Той се състоя между прасе, крава и котка. Да, ама казваме ви – точно така си беше. Прочетете и вие чудноватия разговор!

Прасето: До, ре, ми, фа, сол, ла си.... ооо, не!

Кравата: Какъв е този звук? Да не би някой пак да е настъпил опашката на котката?

Котката: Не, този път съм си добре. Просто прасето се опитва да пее... Отново...

Прасето: Съжалявам! Гласът ми е малко дрезгав днес!

Котката: Само днес ли? Мислиш ли?

Невероятен разговор, нали? Да, добре, признаваме, нямаше никакви животни. Този разговор го проведохме в нашия екип тази сутрин, когато един от нас беше в добро настроение и реши да ни попее, макар че както разбирате определено не в това е неговият талант. Естествено изтърпяхме песента, защото не искахме да разваляме повече хубавото настроение. Но докато слушахме си зададохме и един много важен въпрос. Защо така някои хора могат да пеят толкова красиво и така приятно, а други направо не можеш да ги слушаш? Все пак сме устроени по един и същи начин и имаме едни и същи органи, които функционират еднакво. Тогава защо някои хора могат да пеят, а други могат само да си мечтаят да пеят?

Технически всеки може да пее! Използвайки гласните си струни всеки от нас може да възпроизведе някаква мелодия. Дали обаче тази мелодия ще е приятна за ухото или не е съвсем друг въпрос... Дори и да не сте съдия в телевизионно предаване, което търси следващата музикална звезда, със сигурност от първите няколко секунди можете да познаете дали някои пее хубаво или не. И това няма нищо общо с вкуса ви, както е с красотата например. Човек или може да пее хубаво или не и това е просто част от науката! Дали можеш да пееш или не, зависи от способността на гласа да може да уцелва правилната тоналност и времето за което може да я задържи. Звучи толкова просто! Според множество проучвания в действителност повечето хора на планетата нямат проблеми с времето и задържането на дъха при издаването на определен звук. Проблемът е с правилната тоналност. Доказано е, че повече от 60 процента от нас (тези които не могат да пеят) просто не могат да уцелят правилната нота!

Учените смятат, че това е така заради мозъка ни! В действителност ние чуваме съвсем правилно нотата и звука, но когато се опитваме да го възпроизведем, мозъкът ни изпраща неправилни инструкции към гласните струни и оттам пеенето ни звучи лошо! Тези грешни инструкции са известни и под името имитативен дефицит. От научна гледна точка това е всичко! Това пречи на всички хора на земята да имат ангелски гласове. Тогава дали можем да се научим да пеем? Учените биха казали, че е възможно, но пренастройването на мозъка за тази цел не е никак лесно. Първо това би изисквало много практика, много търпение и упражнения всеки ден и пак може нищо да не се получи. Това е така, защото според повечето хора човек или се ражда певец или не. Много генетични фактори играят важна роля при определянето на това дали гласът ти ще звучи хубаво или не. В допълнение, точната форма и размерите на естествените резонатори на тялото ви, като например устата, гърлото и носните кухини, също ще играят важна роля при определянето на звука на вашия естествен певчески глас.

Така че ако искате, както ние искаме, да бъдете следващата Адел или Франк Синатра то имайте предвид, че тези хора се раждат наистина рядко. От друга страна можете да използвате гласа си, за да правите други велики неща! Можете да станете блестящи оратори например и хората да слушат вашите речи в захлас!

Прочетете още няколко суперлюбопитни неща за гласа ви:
Гласът на всеки е различен, но защо?
Защо гласът ни звучи различно на запис?



Коментари
0 коментара
Коментирай
Име*
Фамилия
Възраст
Град