интересно

Начало | интересно | Ура за лятото! Най-приключенският сезон

Ура за лятото! Най-приключенският сезон

Аз детето | 2016-06-20

Ура за лятото! Най-приключенският сезон

Макар в последните дни да ни мори страшна жега, трябва да ви съобщим новината, че лятото официално все още не е дошло. Лятото официално идва утре, така че вече можете спокойно да започнете да правите плановете за почивка и ваканция, ако все още не сте го направили. Дори и да е страшно горещо, всички смятаме, че лятото е най-хубавият сезон, защото каквито и ваканции да има през другите сезони, лятната е най-дълга, най-хубава и човек през нея се чувства най-свободен да се забавлява безспир. Така че утре не забравяйте да честитите на всички първия официален летен ден.

Той ще бъде предшестван и от така нареченото лятно слънцестоене, то обикновено се случва между 20-ти и 23-ти юни, като при нас то ще бъде на 21-ви юни след полунощ. Сигурно сте запознати с това, че първият ден на лятото, не е просто обикновен ден. Всъщност в този ден се случва нещо много специално. Тогава оста на нашата планета Земя се накланя малко повече към Слънцето и стои така от юни до септември. За нас това означава по-топло време и по-дълги дни. За хората, които живеят в Южното полукълбо обаче, означава по-студено време и по-къси дни, така че трябва да се радваме докато можем.

Обърнете внимание, че като казваме че първият ден от астрономическото лято е най-дългият ден в годината, това не означава, че денонощието е повече от 24 часа. Това означава, че през този ден просто можем да се порадваме на повече слънчева светлина от всеки друг ден. По време на лятното слънцестоене получаваме между 15 и 20 часа слънчева светлина, в зависимост от това къде по света се намираме.

Знаете ли, че този ден не е специален само за нас. Всъщност в древността дори е бил още по-специален. В Древен Рим например правели огромен фестивал, който започвал на 20-ти юни и продължавал чак до началото на лятото. В него изобилствало от прясна храна и летни плодове и зеленчуци. Хората се събирали на огромни маси, хапвали и си разказвали смешни истории. Това огромно празненство се провеждало и в чест на римската богиня на семейното огнище Веста. Само на този ден на омъжените жени се позволявало да влязат в храма на богинята и това за тях била истинска чест. Празненствата не свършват дотук. В Швеция в малко по-близо до нашето време хората засаждали много дървета и танцували около тях. Това правели, защото освен, че им доставяло удоволствие, изпълнявали и поверие от легенда, че така ще пораснат по-бързо и ще бъдат по-красиви.

Ние тук също имаме една чудесна традиция, направо си е цял празник, който се нарича Еньовден. Смятало се, че след този ден най-яркото небесно светило започвало бавно да умира. Преди този ден звездите слизали от небето и дарявали всички растения с огромна лечебна сила, каквато след това нямали. Затова на Еньовден рано сутрин се берат билки, с които се лекуват всички болести.

Разбира се не е нужно нито да садите дървета, нито да берете билки ако не искате, но все пак ви съветваме и вие да отбележите този ден, така освен, че ще се позабавлявате повече на чист въздух и слънце наистина ще усетите, защо за хората от древни времена до днес този ден е толкова специален. Горещо, каквото е и времето навън, ви препоръчваме да се възползвате от деня, ето и няколко предложения:

  • Излезте навън, до най-близкия парк, някъде където е по-чисто, събуйте се и се разходете по тревата – много е приятно.
  • Вземете си много балони, напълнете ги с вода и си направете балонена война в тази горещина.
  • Направете си пикник.
  • Направете си весело шейк парти – нека всеки приятел намисли любимата си рецепта за студен и освежаващ шейк и си ги пригответе.
  • Можете дори просто да излезете навън и да се порадвате на слънцето, само не забравяйте лосиона.

В навечерието на първия ден от лятото ви желаем то да е незабравимо и изпълнено с хиляди приключения.

Вижте още:

Неща, които да направите това лято, за да бъде то незабравимо



Коментари
0 коментара
Коментирай
Име*
Фамилия
Възраст
Град