новини детски

Начало | новини детски | Училищата в София затварят от понеделник, детските градини ще работят при много строги мерки

Училищата в София затварят от понеделник, детските градини ще работят при много строги мерки

Аз детето | 2020-03-13

Училищата в София затварят от понеделник, детските градини ще работят при много строги мерки

Училищата в София ще останат затворени още една седмица – до 22 март. Възможно е мярката да бъде променена и срокът да бъде удължен или скъсен. Детските градини ще продължат да работят в режим на епидемия – ще се приемат деца, но се препоръчва да се посещават от деца, които няма как да останат вкъщи. За предпазване от разпространението на коронавируса ще продължи засиленият контрол на входа. Децата ще се преглеждат от медицинските сестри и при симптоми на заболяване, ще бъдат връщани.

Това обяви кметът на София Йорданка Фандъкова след заседание на щаба за ограничаване на коронавируса в столицата. Фандъкова обясни, че получила уверение от министъра на образованието Красимир Вълчев, че за времето на принудителната ваканция на учениците заради коронавируса ще бъде организирано дистанционно обучение, където това е възможно. Според нея повечето деца разполагат с компютри, таблети, телефони и е възможно уроци и задачи да се дават и през интернет.

До второ нареждане отпада изискването на всякакви документи, свързани с отсъствието или присъствието на децата в градините, съобщи във Фейсбук зам.-кметът по образованието Тодор Чобанов. Тези документи обикновено са бележка за отсъствие по домашни причини, по медицински причини, както и бележка от личния лекар за липса на контакт със заразно болен при отсъствие над 10 дни.

Директорът на столичната регионална здравна инспекция д-р Данчо Пенчев препоръча до и от София да се пътува само в краен случай, както и да се ограничат командировките. Заместник-кметът на София Тодор Чобанов, посъветва родителите да ограничат максимално социалните контакти на децата, включително и в кварталните градинки, детски клубове, парти центрове, спортни школи и т. н. За последните ще бъде издадена заповед за временно прекратяване на дейността. Както и да избягват пътувания с деца, ако не са крайно наложителни. При възможност е хубаво децата да бъдат извеждани навън, но без да се струпват на детски площадки и с възможно най-малко контакти. Всички мерки, представени в петък, подлежат на промяна при нужда и в зависимост от ситуацията с разпространението на Covid-19.

Не подценявайте по никакъв начин личната и на децата ви хигиена и мийте непрекъснато ръцете, носете ръкавици и маски извън дома и предприемайте всички други мерки, препоръчвани от здравните власти.



Коментари
0 коментара
Коментирай
Име*
Фамилия
Възраст
Град