покани

Начало | покани | Време е за мартеници: ателие за изработване на автентични мартеници събира деца в музея в Търговище

Време е за мартеници: ателие за изработване на автентични мартеници събира деца в музея в Търговище

Аз детето | 2020-02-11

Време е за мартеници: ателие за изработване на автентични мартеници събира деца в музея в Търговище

Ателие за изработване на автентични мартеници събира деца в музея в Търговище, съобщават от БТА. Уникалният български обичай заслужава да бъде показван и предаван, убедени са организаторите от културната институция. Мартеничката е символ на надеждата за здраве и радост, за плодородна година, символ на обич и доброжелателство. Вплетената в нея символика съхранява вековната културна история на българина и мечтите на стотици поколения.

Затова екипът на Регионалния исторически музей и тази година организира мартенско ателие в една от залите на Славейковото училище, озаглавено „Помпонче на времето“. Организирани групи от ученици ще научат за първомартенската обредност и ще усвоят основни техники за направа на мартеничката.

Инициативата ще е в дните от 24 до 28 февруари. Всички материали за изработването на мартениците са предоставени от музея. Няма увеличение на входните такси. Необходимо е предварително записване до 18 февруари на място в музея, тъй като интересът към инициативата традиционно е голям.



Коментари
0 коментара
Коментирай
Име*
Фамилия
Възраст
Град