любими герои

Начало | любими герои | Време е за маймунджилъци и смях с Тошко Африкански

Време е за маймунджилъци и смях с Тошко Африкански

Аз детето | 2018-08-27

Време е за маймунджилъци и смях с Тошко Африкански

Сигурни сме, че повечето от вас никак не обичат да четат задължителната за лятото литература. Признайте си, не се притеснявайте, колкото и възрастните да ви казват, че така не е правилно да се говори, всеки е минал през това. Нежеланието ви изобщо не означава, че не обичате да четете, просто всеки човек, на когото кажат, че трябва задължително да свърши нещо реагира така, поне първоначално. Сега обаче искаме да ви кажем нещо: изобщо не бива да подценявате задължителните книжки за лятото. Те в никакъв случай не са по-малко интересни или забавни от тези за Пърси Джаксън, Хари Потър, мумията Думи или другите ви любими герои.

Ето например приказките на един от най-добрите български писатели Ангел Каралийчев. Всеки с умиление и усмивка на лицето си спомня как за първи път е разгърнал вълшебните страници на приказки като „Житената питка“, „Златното момиче“, „Юначното петле“. Всеки си спомня как е отказвал да остави книжката, докато не прочете цялата приказка на този сладкодумец. И ако за някои от вас изброените по-горе приказки изглеждат леко скучни или прекалено тъжни, то приключенията на най-известната българска маймунка няма как да не ви оставят без дъх от смях и да не докоснат сърцата ви.

Малката палава маймунка от Конго с интересното име Тошко Африкански е един от най-привлекателните герои на Ангел Каралийчев. Още от малък той копнее да опознае света извън джунглата и без време я напуска и се промъква незабелязано в един самолет. Така започват приключенията на Тошко, не къде да е, а точно в България. По интересно стечение на обстоятелствата Тошко попада в къщата на дядо Тодоран и Тодора. Още в същия момент отнася няколко удара с лъжицата от Тодора, заради белите, които прави. Но за любопитния маймунек“ е доста трудно да бъде послушен и кротък, когато заобикалящият го свят е пълен с предизвикателства...

От Тошко ще разберете как се прави червена чешма, как се командват пчелни кошери, как най-голямата планина в България е „Тик... Тик... Тиквата“ и може ли да те мързи да викаш. И това е само най-малкото от най-малкото, което ще ви кажем, защото не искаме да разкриваме повече и да разваляме нито един момент от историята. Сигурни сме, че толкова ще се превивате от смях, че 80-те странички ще минат на един дъх през вас и ще искате да имаше още 10 по толкова. Всички случки на палавото маймунче ще будят у вас смях и състрадание към неволите му. Ще ахкате от изненада от неговите необичайни дела и със сигурност Тошко ще стане не само един от любимите ви герои, но и вашият най-добър книжен приятел защото в него ще видите част от самите себе си. Лудориите му, наивните обяснения за белите, които прави и лекотата с която преминава през всички премеждия са част от живота на всяко дете.

Също като всяко дете, Тошко Африкански се радва на дребните удоволствия в живота – намирането на круши, лешници, игрите и гарантирано ще ви забавлява през всички страници от книгата! С Тошко смехът винаги е гарантиран!



Коментари
0 коментара
Коментирай
Име*
Фамилия
Възраст
Град