важните неща

Начало | важните неща | „Заедно за по-добър интернет“ – днес в Световния ден за безопасен интернет

„Заедно за по-добър интернет“ – днес в Световния ден за безопасен интернет

Аз детето | 2023-02-07

„Заедно за по-добър интернет“ – днес в Световния ден за безопасен интернет

Започнал през 2004 г. по инициатива на Европейската комисия като начало на поредица от инициативи, кампании и дейности, Денят за безопасен интернет се отбелязва през последните години в над 150 държави на всички континенти. В България Центърът за безопасен интернет отбелязва деня от 2007 г. като израз на загрижеността си за безопасността на децата в дигиталния свят под мотото „Заедно за по-добър интернет“. От центъра канят всички училища, институции и организации, които планират да отбележат със свои дейности Деня за безопасен интернет, да се присъединят към световния списък на подкрепящи идеята и посланието на Деня, като се регистрират на глобалната платформа на поддръжници.

У нас тази година денят се отбелязва в официална церемония с над 50 деца и млади хора, учители, родители и експерти в Детския научен център „Музейко“ в София. По традиция на тържествена церемония ще бъдат наградени трите най-добри отряда петокласници, преминали обучение по програмата на Центъра за безопасен интернет „Киберскаут“. Тази година това са ученици от Аксаково, Елин Пелин и Пловдив. След това киберскаутите заедно с Младежкия панел на Центъра за безопасен интернет и ученици от софийски училища – партньори на Центъра за безопасен интернет, ще обсъдят и предложат препоръки към родителите за по-добра защита на техните деца във виртуалното пространство.

Денят ще сложи начало и на кампанията „Дни на медийната грамотност“ на „Коалицията за медийна грамотност“, която се организира за трета поредна година. Кампанията започва с обучение за учители и приключва с хакатон за ученически проекти на 28 и 29 март в иновативния хъб „Резонатор“.

На този ден пък ние ви напомняме няколко основни неща от които да се пазите в мрежата, за да се възползвате само от хубавите неща, които тя може да предложи!

Фалшивите новини представляват дезинформация под формата на фактологически грешки, хиперболизиране (преувеличаване) на новина или целенасочено манипулиране на читателя. Под всичките си форми те трябва да бъдат избягвани. Фалшивите новини се отличават по сензационните си заглавия и особената структура на сайтовете. Чрез най-обикновено търсене в Гугъл за проверка и потвърждение, човек може да избегне да бъде манипулиран.

Фалшив профил. Когато непознат ти пише и се появи съмнение, дали това е истински човек и дали иска да ти навреди, с няколко хода можеш да го матираш. Можеш да разгледаш информацията му в профила и дали тя е достоверна, или да провериш името и снимките му в Гугъл. И ако не намериш достатъчно факти, следва да докладваш и блокираш този профил. Онлайн тормозът представлява употребата на интернет за нанасяне на емоционална вреда върху други хора. Много често той бива използван от деца и тийнейджъри като начин да обидят, отмъстят или просто да се пошегуват с приятелите си. За справянето с този проблем точна рецепта няма, но препоръките са следните:

  • Хубаво е тормозеното дете да разговаря с родител, настойник или специалист, с чиято помощ да стигнат до някакъв вид решение.
  • Лесно се разкрива истинската самоличност на един човек. Ако се съмнявате дали профилът е истински, просто може да потърсите името, имейла или снимката на профила на човека, който се е свързал с вас, и ще разберете дали е реален или не.
  • Ако тормозът идва от съученик, трябва да се осъществи връзка с училището.
  • И естествено, нужно е добро самочувствие. Най-добрата превенция срещу чувството за несигурност у детето е изграждането на реалистична положителна самооценка. Това може да се постигне чрез сплотяващи семейни преживявания или чрез практикуване на различни хобита – изкуство, спорт.

Капаните на интернет са еднакви за всеки, но за едно дете, което расте и се развива с телефона си в ръка, те могат да бъдат малко по-изкушаващи. За да бъде то и неговите родители сигурни в безопасността му, най-полезна е чистата комуникация между тях самите. От страна на родителите се очаква разбиране, че това е ежедневието днес, а от страна на детето – разумност относно нещата, които вижда и споделя.

И помнете, че при проблем, свързан със сигурността онлайн, винаги може да се свържете с Националния център за безопасен интернет на телефон 124 123 или в чата на safenet.bg

Вижте официалното видео на международния Ден за безопасен интернет.



Коментари
0 коментара
Коментирай
Име*
Фамилия
Възраст
Град