Космос

Начало | Космос | Знаете ли какво е перихелий?

Знаете ли какво е перихелий?

Аз детето | 2021-01-05

Знаете ли какво е перихелий?

Знаете ли на какво разстояние се намира планетата Земя от Слънцето? Да, позволяваме ви да потърсите отговора на този въпрос в интернет, защото малко хора знаят точното разстояние. Всъщност направо ще ви кажем. То е около 149 597 887 километра. И забележете, казваме „около“, защото се оказва, че това разстояние невинаги е точно толкова. Нашата планета се върти около Слънцето със скорост около 30,75 километра в секунда, но не по идеално кръгова орбита, а по елипса, което означава, че невинаги е на едно и също разстояние от Слънцето. Поради тая причина преди броени дни Земята беше на разстояние от 147 098 074 километра от звездата на Слънчевата система. Не се притеснявайте обаче, няма нищо обезпокоително, това е съвсем нормално явление наречено перихелий. Има и друг процес наречен афелий – моментът, когато Земята е най-отдалечена от Слънцето, той ще настъпи на 5 юли, според изчисленията на астрономите. По това време ще бъдем на около 152 100 375 километра от Слънцето.

Датите на тези явления не са фиксирани: вариациите от една година в друга се дължат на календарната последователност на годините (някои високосни, други – не).

Но какво точно са перихелий и афелий?

Термините перихелий и афелий описват различни точки в земната орбита около Слънцето. Не забравяйте, че Земята обикаля около Слънцето по елиптична орбита, тоест по овален път, а не кръгъл. Това означава, че Земята е много по-близо до Слънцето през януари, а през юли е най-отдалечена от него.

Афелион е точката на земната орбита, която е най-отдалечена от Слънцето. Перихелионът е точката на орбитата на Земята, която е най-близо до Слънцето. Думите идват от древногръцки, в който helios означава „слънце“, apo означава „далеч“, а peri означава „близо“.

Афелий винаги се случва в началото на юли. Около две седмици след юнското слънцестоене Земята е най-отдалечена от Слънцето. Перихелий винаги се случва в началото на януари. Около две седмици след слънцестоенето през декември Земята е най-близо до Слънцето.

Не е ли интересно, че Земята е най-отдалечена от Слънцето през горещите летни месеци и най-близо през зимните месеци?

Въпреки че изглежда, че в това няма логика, не разстоянието от Слънцето е причината за топлото и студено време. Сезоните се случват, защото оста на Земята е наклонена. Това е така, защото Земята обикаля около Слънцето под наклон и така нашата планета получава повече или по-малко от преките лъчи на Слънцето по различно време от годината. Фактът, че северното полукълбо е по-близо до Слънцето през зимата, прави зимите му по-малко студени от тези на южното полукълбо. По същата причина лятото е по-малко горещо в северното полукълбо сравнено с лятото в южното.

Знаете ли, че орбитата на Луната около Земята също е елипсовидна? Точката в орбитата на Луната, която е най-близо до Земята, се нарича „перигей“, а точката най-отдалечена от Земята е известна като „апогей“.

Още нещо интересно

Въпреки че афелият и перихелият са термини, използвани най-вече по отношение на Земята, тъй като това е нашата родна планета, те също са подходящи за други планети, които обикалят около Слънцето. Всяка планета има точки в орбитите, когато те са най-отдалечени или най-близо до своята звезда. Например планетата Марс има дори по-елиптична орбита от Земята. За сравнение, орбитата на Земята изглежда почти кръгла; тази почти кръгова орбита може да е причината климатът на Земята да е относително стабилен. Марс също има четири сезона, но те са два пъти по-дълги, защото са необходими около две земни години, докато Марс обиколи Слънцето. Южното полукълбо на Марс има по-топла, по-къса пролет и лято, отколкото на север, тъй като Марс е най-близо до Слънцето към края на южната пролет. Южната зима е по-дълга, защото тогава Марс е най-отдалечен от Слънцето и се движи по-бавно по своята елипсовидна орбита около Слънцето.



Коментари
1 коментар

яница минкова, мама г.,

Публикувано на 30.01.2021

искам да науча повече за България и космоса

Коментирай
Име*
Фамилия
Възраст
Град