любопитно

Начало | любопитно | Знаете ли какво прави архитектът?

Знаете ли какво прави архитектът?

Аз детето | 2022-01-18

Знаете ли какво прави архитектът?

Можете ли да рисувате? Кое е нещото, което рисувате най-хубаво? Може би са животни, които приличат по-скоро на снимка, отколкото на рисунка? Или пък са красиви пейзажи в които имаш чувството, че като направиш една крачка и ще се озовеш там? Ех, завиждаме ви! Ние можем да рисуваме само къщи! И то като квадратчета с триъгълник за покрив. Ама не се смейте и не ни казвайте, че никога не сте рисували подобно нещо. Всяко дете го е правило! Сградите от къщи до небостъргачи се рисуват най-лесно – дори и да не сте голям художник – защото можете да използвате линия, за да сте сигурни, че ще бъдат прави и горе-долу красиви. Но какво ще кажете ако ви съобщим, че някои хора никога не спират да рисуват само сгради! При това дори им плащат да го правят. Точно тези хора се наричат архитекти!

Когато мислите за строеж на къща или офис сграда сигурно веднага си представяте работниците, които леят бетон и копаят. Преди тези строителни работници и самосвали да се появят, е имало още много работа по бъдещата сграда. Сградата – всяка сграда – започва с план за строеж. Хората, които създават тези планове, са известни като архитекти. Техните готови планове са под формата на чертежи, които други строителни експерти могат да използват, за да създадат план за това как чертежите да станат реалност. Кралският архитектурен институт на Канада например описва архитектурата като „изкуството и науката на строителството“. Когато архитектите измислят идеята за сграда и след това планират своя дизайн, те трябва да съчетаят изкуството и науката, за да създадат функционална и привлекателна сграда. Те проектират всякакви постройки. От малки до големи жилища, архитектите проектират всички видове домове. Те дори проектират големи жилищни сгради. Освен жилищните сгради, те също така проектират небостъргачи и офис сгради, хотели, университетски сгради и болници.

Архитектите се срещат със собствениците на сгради, за да определят каква ще бъде целта на сградата. Те трябва да се уверят, че тя ще е функционална и ще отговаря на нуждите за които ще се използва. Те също така определят стила, който собственикът би искал. Въз основа на тези аспекти на науката и изкуството, те след това създават чертежи, планове, които строителите могат да следват, за да превърнат това в реалност. Ако всичко това ви се струва интересно и искате да станете известен архитект като Адолф Лоус, Алдо Роси, Франк Лойд Райт, Джеймс Стърлинг или Джеймс Рош, ще трябва да сте сигурни, че имате подходящо обучение. Архитектите се нуждаят от специализирано обучение в техническите области, включително инженерство и математика. Професионалните архитекти обикновено имат бакалавърска или магистърска степен по архитектура. Това обикновено се учи в продължение на пет или повече години.

Снимка: pixabay.com



Коментари
1 коментар

Памела Стефанова, 17 г.,

Публикувано на 30.12.2018

Майка ми иска да уча архитектура, но аз не искам и не съм добра по математика. Искам да уча молекулярна биология.

Коментирай
Име*
Фамилия
Възраст
Град