интересно

Начало | интересно | Знаете ли какво прави неврологът?

Знаете ли какво прави неврологът?

Аз детето | 2019-09-19

Знаете ли какво прави неврологът?

Случвало ли ви се е да имате главоболие? Ако отговорът е положителен знаете, че това хич не е шега. Главоболието има много причини. И за съжаление понякога може да продължи много дълго време. Лошо главоболие наистина може да развали и най-хубавия ви ден. Много хора имат главоболие често. Други имат много лоши главоболия, наречени мигрена. Понякога лошите главоболия прекъсват ежедневните дейности на хората. Когато това се случи, някои хора отиват при невролог. Какво е това? Някаква магическа машина или хапче за лекуване на главоболие? Не – това е лекар специалист. Прочетете нещо интересно и кой знае, може един ден да ви се иска и вие да станете невролог.

Невролозите лекуват разстройства на нервната система. Това включва проблеми с главния и гръбначния мозък. Хората ходят при такъв вид лекар заради главоболие, припадъци и други подобни проблеми. Невролозите лекуват и пациенти, претърпели инсулт. Други често срещани състояния, които лекуват са множествена склероза, болестта на Паркинсон и болестта на Алцхаймер. Били ли сте някога на невролог? Надяваме се, че няма да ви се наложи, но да знаете, че прегледът при него е като при всеки друг лекар. Лекарят слуша белите дробове и сърцето на пациента. Но невролозите също така обръщат внимание на движенията на пациента, включително ходене и равновесие. Те задават и много въпроси, за да стигнат до дъното на случващото се.

Невролозите правят и специални тестове. Те им помагат да разберат повече за пациента. Те използват ЕЕГ (електроенцефалограма), за да научат за електрическата активност в мозъка. ЯМР (ядрено-магнитен резонанс) им дава снимки на мозъка и гръбначния стълб. Понякога ще използват гръбначен кран. Това им помага да намерят признаци на инфекция. Невролозите също използват кръвни тестове, за да разберат повече за здравето на пациента.

Но означава ли всяко главоболие, че се нуждаете от невролог? Не, разбира се, че не! Много хора имат главоболие от време на време. И това често означава, че няма от какво да се притеснявате. Но ако главоболието ви е много болезнено, родителите ви може да ви заведат на невролог.

А как ви звучи да станете такъв лекар? Необходими са много години обучение, за да се практикува неврология. Ще трябва да учите много биология, а след това и в специално медицинско училище. Невролозите също имат едногодишен стаж и три години обучение по неврология. Това е доста много образование, но ако наистина искате да помагате на хората напълно си заслужава.



Коментари
0 коментара
Коментирай
Име*
Фамилия
Възраст
Град