България

Начало | България | Зоопаркът в София – интересно място за любителите на животните

Зоопаркът в София – интересно място за любителите на животните

Аз детето | 2018-04-27

Зоопаркът в София – интересно място за любителите на животните

В София се намира най-големият и най-старият зоопарк в България. Смята се, че зоопаркът е и най-големият на Балканския полуостров. Включен е в Стоте национални туристически обекта на Българския туристически съюз. Понастоящем в софийската зоологическа градина се отглеждат огромен брой екзотични животни, както и много животни, които са характерни за българските земи. В зоопарка има повече от 270 различни вида, като общият им брой е повече от 1300.
Официалният адрес и вход на Софийската зоологическа градина е ул. „Сребърна“ №1 (при западната граница на зоопарка). Тя обаче всъщност има два входа за посетители – освен западния вход откъм ул. „Сребърна“ зооградината има и още един от източната му страна в близост до кръстовището на бул. „Г. М. Димитров“ и бул. „Симеоновско шосе“. Зоопаркът се намира не много далеч от центъра на столицата, до него има удобен автобусен транспорт и лесно се стига и с кола. Паркингът е безплатен, има достатъчно място за много коли.

Основан през 1888 година от княз Фердинанд, той бързо получава популярност и се превръща в място за отдих, развлечение и знание, с прочути в цял свят специалисти и с развъждане на ценни и редки животни. През 1982 година Зоологическата градина е преместена от малкото си място в центъра на столицата на територията на днешната община „Лозенец“, покривайки площ от повече от 360 декара. Зоопаркът е разположен на 15 минути от идеалния център на София и е свързан чрез удобни транспортни връзки с различни части на столицата. Следвайки предназначението си на голям атракционен център за отдих и забавление и имайки предвид съвременните функции на световните зоопаркове, през декември 1997 година нашият Зоопарк основа Екологичен Научно-образователен Център по идеен проект на Диана Златанова – специалист-биолог и с консултацията на чуждестранни специалисти. Зоологическа градина – София се занимава с природозащитна дейност като участва активно в национални и международни програми за размножаване на редки и застрашени видове, например: дневни и нощни грабливи птици; от големите котки – амурски и персийски леопард, амурски тигър, евроазиатски рис; от тревопасните – антилопа адакс, арабски орикс и воден козел.

Разбира се, Софийската зоологическа градина не е лишена и от представители на животните, познати ни още от детските приказки и станали отдавна неотменима част от културата на българина – европейски вълк, кафява мечка, червена лисица, язовец и други. И възрастни, и деца замират от удивление и възхищение пред хипопотамите, носорозите и слоновете. Впрочем, последните заемат особено място и в символиката на Зоопарка – неизвестно точно кога, но коронованото слонче е избрано за емблема на Зоологическа градина – София. Историята на слоновете в Зоологическата градина още от самото ѝ създаване преди 120 години е неразривно свързана с историята на самата градина.



В трудното време на прехода в Зоологическата градина – София беше създадена своеобразна програма за набиране на допълнителни средства по подобие на английските зоопаркове – програма за осиновяване на животни. Тази програма действа от 1995 г. И както казва нейният „кръстник”, директорът д-р Иванов, „освен средства, тя ни донесе нещо неизмеримо по-ценно – приятели на зоопарка.” Всяка година на Лазаровден (съботата преди Цветница) се празнува Ден на осиновителя с тържество и изненади за децата и връчване на паспорти на новите осиновители на животни. Помните ли, че и Az-deteto.bg осинови красивото си пони Вихър.

През 2003 г. Зоологическа градина – София подаде документи за членство в Европейската Асоциация на Зоопарковете и Аквариумите (ЕАЗА) и през следващата година получи статут на кандидат-член с период от пет години, в който да се подготви и достигне европейските стандарти в областта на зоопарковете и аквариумите. Една съвсем нелека задача свързана с много усилия и средства като се има предвид, че трудно и скъпо се правят подобрения на нещо, което вече е изградено. Първата сериозна крачка е направена с въвеждането на Програмата за подобряване на условията за живот и обучение на слона при защитен контакт.


Ако обичате животните и търсите място, където може да се разходите, да се забавляват и да прекарате приятно няколко часа далеч от  улиците, а на спокойно и приятно място, то Софийският зоопрак е точно за вас.

Снимки: Az-deteto.bg, източник на информация: http://www.zoosofia.eu



Коментари
0 коментара
Коментирай
Име*
Фамилия
Възраст
Град